Sunday, February 8, 2009

Hari Itu.......


Pelik.

Itulah sahaja perkataan yang dapat menerangkan perangai dan sikap Syariff semenjak dia memandu kereta itu. Sikapnya yang suka melambaikan tangan pada pemandu yang memandu kenderaan yang sama dengannya. Perangainya yang suka menegur dan menyapa pemandu-pemandu tersebut di stesen petrol. Baik lelaki mahupun perempuan. Baik Melayu mahupun bukan Melayu. Pasti akan ditegur. Pasti akan disapa. Hinggalah ke hari itu. Hari itu….

===============

“Woi Adik! Nak isi berapa riban nie?”

Soal Kasyah pada Syariff yang ketika itu sudah keluar dari kereta.

“Ikutlah. Tak kisah pun.”
“Okaylah. Kalau macam itu aku isi full tank.”
“Orait.”

Kasyah berlalu. Menuju ke kaunter bayaran. Sambil bersiul-siul keriangan. Dan mengangkat kening matanya pada Syariff. Membuatkan Syariff tersenyum simpul.

Sedang menanti Kasyah membuat bayaran, tiba-tiba sebiji kereta berhenti di sebelah. Dan kereta yang sama dipandu oleh Syariff. Sama warna. Membuatkan Syariff tersenyum lebar.

“Bolehlah aku tegur drivernye nanti….”

Bisik hati Syariff. Dan beberapa ketika pemandunya keluar dari kereta. Membuatkan Syariff terpana. Kelu lidah tanpa bicara. Dan bibir matanya tidak berkedip, walaupun sekali…..

“Oit. Cepatlah isi minyak tue. Duk termenung apanya tue!”

Tegur Kasyah. Membuatkan Syariff tersedar. Kembali ke dunia nyata.

“Ehh… Hang isikan…”
“Wei pasaipa nie?? Ko nak ke mana?”
“Hehehehehehehehehe…….”

Syariff hanya tersengih. Lantas berjalan menuju ke kereta sebelah…..

“Hi…”
“Hi….”

Jawabnya. Perasaan terkejut jelas di wajahnya. Mungkin tidak biasa. Mungkin tidak pernah ada yang menegurnya di tempat sebegitu….

“Dah lama you pakai keta nie?”
“Taklah lama. Baru gak. Dalam empat bulan lebih sikit ajer. Tue keta you or your friend?”
“Mine. Dah nak masuk setahun dah pun….”
“Owh…. Lamalah tue. So far ader apa-apa problem ke?”
“Ader…. My power window kat driver seat tue ader problem. Dah hantar repair kat service centre, but still tak elok gak. Then ader ‘orkestra’ kat bahagian depan tue….”
“Orkestra???”
“Alah….. Ader bunyi apa ntah kat seat sebelah driver tue….”
“Hahahahahahahahaha….. Ingatkan apalah tadi. Pastue dah hantar repair lom?”
“I tengah tunggu my cousin….”
“Your cousin?”
“Yeap, my cousin. He’s senior engineer UMW-Toyota. Dia dulu antara engineer yang terlibat design kereta nie…..”
“Owh really?? Bolehlah I tumpang hantar kat dia nanti…”
“Why? Your car pun ader problem gak ke?”
“My stereng tue. Ader problemlah. Hari tue dah complaint tapi after that macam takder beza pun……”
“Owh… Nanti I tanyakan my cousin tue…..”
“Thanx!! By the way, I’m Ilham… Ilham Allysa ‘Aisyah. You?”
“Amboi sedapnya nama…. Syariff…. Ahmad Syariff….”
“Nah nie kad I. You ader kad?”
“Erk…. Takderlah. Nanti I sms you my number….”
“Okay.. My number ader kat kad tue… Okaylah. Have to go now. Bye….”
“Bye……”

Dan dia berlalu. Dengan senyuman manisnya. Dan Syariff masih lagi berdiri di situ. Terpesona… Terpana… Dengan keindahan wajahnya. Keayuan senyumannya. Kelembutan butir bicaranya. Kesopanan isyarat tubuhnya…..

“Woi!! Sudahlah tue!! Jangan nak berangan lagi. Jom balik!!”

30 comments:

In The Nite Garden said...

Sedap nama tue.. mcm nama pakcik depan umah aku nih ;p

Ahem ahem ahem ahem dan ahem yg seterusnya ;p

monkibizniz said...

saspen nye nk tgu next episode :D :D :D

In The Nite Garden said...

Maseh lg tak ngaku jiwang karat tuh ;p

awai2 aku dah terbau nasik minyak nih ;p

part two pls huahuahua

daSetan_7 said...

Nite Garden:
Nama yang mana nie?

Erk.. Hang sakit tekak ker? Nak strepsils? :P

Monkibizniz:
Amboi gelojohnya. Ahakzz!! :P

Alah itu kan fiksyen. Awat nak suspennye. Ke hang teringat kenangan hang dengan si dia. Wawawawawawa :P

daSetan_7 said...

Nite Garden:
Nak ngaku apanya. It's a fiction rite. As I told you before. So takder nye nak bau-bau nasik minyak :P

Part two? Wawawawawawawa.... Uollzz tak sangka I fiction I nie laris macam pisang goreng. Ahakzz!! :P

In The Nite Garden said...

hanya aku yg bleh tau kebenaran ittew based on my intuition huahuahua

no wonder lately lenggok ang berckp begitu lembut skali. rupa2nya tgh angau ;p

rehan & ben, marilah kita berdehem2 reramai kt sini utk dasetan nih ;p

monkibizniz said...

sori eh..rehan xde pape kenangan so xde pape la y rehan nk kenang2kan..hahah.. :D :D :D

ecehh...bangge plak die :p :p

monkibizniz said...

demi menyahut seruan kak Nite:
ahem ahem ahem ahemmmmmm...

:D :D :D :D :D

daSetan_7 said...

Nite Garden:
Amboi-amboi. Yuur 10th sense lah.

Angau?? Apa nie?? Tak fahamlah. Siapa yang angau nie?? :P

Jom kita berdehem-dehem!!! Ahem ahem ahem ahem ahem ahem ahem ahem ahem ahem ahem ahem aheeeemmmmm :P

Monkibizniz:
Bangga?? Takderlah. Biasa-biasa ajer :P

Best berdehem? :P

In The Nite Garden said...

ehh bley pulok berdehem2 utk diri sendiri nih??

monkibizniz said...

"Biasa-biasa ajer :P"

ayat cover..hehehehe :p :p :p

haah, sronok..lain kali bleh buat lg..huhuhu :D :D :D

daSetan_7 said...

Nite Garden:
Dak aih. Aku berdehem untuk hang :P

Monkibizniz:
Ayat cover?? *pitam*

Best? Apa laie jom kita berdehem-dehem laie!! :P

In The Nite Garden said...

pasai apa ang nak bedehem2 tuk aku plak? aku bukanyer tgh angau pung ;p

daSetan_7 said...

Nite Garden:
Ya kaa??? :P Aku pung tak angau...

In The Nite Garden said...

echeh cheh cheh malu2 la pulok nak ngaku ;p

daSetan_7 said...

Nite Garden:
Nak ngaku aper nie??!!! *hangin lagi*

In The Nite Garden said...

ok ok rilek brader gurau jer ;p

ang budak baek, tak angau pung.. i noe it's juz a fiction..

ampun tuanku, beribu2 ampun..

PEACE ;p

daSetan_7 said...

Nite Garden:
Wawawawawawa.... Budak baek? Memang I baek pung :P

The rest, I reserve my comment. Ahakzz!! :P

In The Nite Garden said...

wawawawawa aku berjaya memancing clue yg pertama hooyeah ;p

hebat mesin gerudi aku nih huahuahua

daSetan_7 said...

No further comment :P

In The Nite Garden said...

wawawawa confession yg kedua setalah berpeluh2 aku mengorek ;p

awat la ang secretive sgt lately.. maybe i cannot be trusted anymore kot..

ok la keep la your secret to yourself.. aku pun dah letih dah nak mengorek rahsia ang lg..

Cuma kalau mkn nasik minyak kenduri kawen ang nnti jgn lupa jemput aku ;p

cheers!!!

daSetan_7 said...

Nite Garden:
Bukan macam. Alah susahlah nak bagitau kat sini. Nanti Monkibizniz baca, berdas-das dia fire aku. Ahakzz!! :P

monkibizniz said...

uhukk...uhukkk...
de org sebut nme rehan ke??
:p :p :p

daSetan_7 said...

Wawawawawa.... Bukan main hang naa. Takpa, nanti aku kenakan hang balik :P

In The Nite Garden said...

Aku berjaya menidurkan diriku smpai ke pagi hehehe

daSetan_7 said...

Congratzz!! Satu kejayaan cemerlang. And I owe you lunch :P

In The Nite Garden said...

Masakkan aku laksa johor dah cukup.. kempunan dr aritu lg ;p

daSetan_7 said...

Erk... Will try if I have free time later. Insha Allah.

Ader orang lain ker yg nak tumpang satu mulut? :P

In The Nite Garden said...

Ada yg tersedak2 nih ;p

daSetan_7 said...

Saper tue?