Sunday, December 7, 2008

I Love You.....


Dewan utama itu dihias indah. Bunga lily dipilih sebagai tema majlis; menghiasi segenap ruang dewan itu. Harum baunya. Menembusi segenap ruang dewan yang indah ini. Dan aku duduk di hujung sudut dewan, bertemankan si ‘Akasyah, tanpa menghiraukan manusia yang berada di sekeliling ku. Berlagak seolah-olah aku berada di dalam dunia ku sendiri. Walaupun hakikatnya aku tahu ada yang memerhatikan ku.

“Sebok ajer duk tengok-tengok aku. Nak apa lagi dia tue….”
“Hey!! Rileklah brader. Chill. Kita kan kat majlis Helmi nie. Jangan buat masalah bley tak adik? Tak baik tau…..”
“Masalahnya aku tak suka dia duk tengok-tengok aku. Dia nak apa lagi?? Buhsanlah macam nie……”
“Aku tau dia nak apa… Hahahahahahahaha…..”
“Pesal ko gelak-gelak. Sepak karang. Pedia nie??”

Amarah ku sampai ke kemuncaknya. Meluat dengan perangai dia. Ditambah dengan perangai kebudak-budakan ‘Akasyah….

“Ya Allah ko nie dik. Cubalah jangan nak marah ajer. Kang nanti senang kena high blood tau…”
“Yang ko nie pun satu. Dah tahu aku tengah marah lagi nak buat lawak bodoh. Ko cakap ko tahu ape dia nak, pedia wei????”
“Come on lah dik. Dia windulah tue kat ang. Bukannya korang dah lama tak jumpa kan….”
“Wei!! Aku bersumpah pada keramat si luncai tau, kalau betullah dia windu kat aku, aku sanggup panjat Batu Caves and guling-guling turun bawah… Hahahahahahahahaha…….”
“Keramat si luncai???”
“Si luncai….. Si luncai terjun dengan labu-labunya…..”
“Ohhhh….. Si luncai…. Biarkan……”
“Hahahahahahahahaha….. Bengonglah ko….”
“Pehal plak aku. Ko lah dik yang bengong…. Ehhh…. Dia datang ke sini lah…”
“Hah!! Dia datang sini?? Mana???”

Hati ku mula tidak keruan. Resah. Punggung ku tidak senang duduk. Perasaan ku bergelora. Minda ku berkecamuk. Tidak dapat bertaakul. Apakah yang perlu aku lakukan. Lari? Duduk di situ dan biarkan sahaja dia datang kepada ku? Aduhhh…. Rasa ingin sahaja ku cabut nyawa ku tika waktu itu. Aku takut untuk menghadapi saat sebegitu lagi. Sudah penat, sudah capek, bak kata orang Indonesia…..

“Hey. How you? Lama tak jumpa……”
“Yeah. Lama tak jumpa. Been busy kan….”

Dia tertawa kecil mendengarkan jawapan ku. Aku tidak pasti apa yang terfikir di mindanya tika itu. Malas untuk ku fikirkannya. Biarlah….

“Ehh… I need to go to the washroom lah. Nature’s call. You guys continue chatting kay….”

'Akasyah berlalu sambil mengenyitkan matanya pada ku. Geram aku pada tingkahnya itu. Entah apa tujuannya aku tidak pasti. Siaplah nanti dalam kereta, tahulah apa yang perlu aku lakukan padanya. Sebagai balasan meninggalkan kami berdua…..

“Ehh…. The groom and the bride nak menari dah… Jom…”

Dia bangun dari duduknya, sambil menghulurkan tangannya. Tersenyum. Tanda mengajak ku untuk menari bersama-sama yang lain. Dan aku hanya mampu terkebil-kebil. Melihatkan tangannya. Tidak tahu apa yang perlu aku lakukan. Untuk menerima, atau menolak pelawaannya…..

“Hmmmm…. I don’t dance. Lagi pun seganlah. Nanti orang semua tengok…..”
“Laaa…. Nak segan apa. They all our friends kan. Lagipun they all semuanya sporting lah. Don’t worry kay. Come lah dik……”

Aku merungut dalam hati ku; orang sudah bilang tak mahu, tak mahulah. Janganlah dipaksa-paksa. Benci betul dengan perangai orang yang tidak faham bahasa ini. Rasa ingin sahaja aku sepak-sepak mukanya. Biar dia tahu yang aku tidak mahu menari…..

“Hmmmm….. Tak mahulah. Seganlah…..”
“Laa…. Please….. For me…..”
“Ehhh… Kenapa nie? Kenapa berdiri?”

‘Akasyah kembali dari tandas. Berdiri di sisi ku sambil memerhatikannya….

“I asked him to dance tapi dia tak mahu plak….”
“Ehhh… Adik. Why not? Go lah. Have fun. Join the crowd. Diaorang semua tue dah menari dah. Pegilah. See Helmi pun dah menari dengan wife dia……”
“Tak mau lah. Aku tak tahu menarilah……”

Sambil aku merenung pada ‘Akasyah. Minta pertolongan dia….

“Ehhhh…. Sejak bila ko tak tahu menari dik?”

Soalnya sambil tersengih. Siaplah kau, balasannya nanti dalam kereta. Tahulah aku mengajarnya. Aku menggerutu dalam hati….

“I know that you can dance. Come……”
“Pergilah… Have fun…..”

Kata ‘Akasyah sambil mengenyitkan matanya lagi. Dan aku membeliakkan mata ku. Tanda marah ku pada dia. Dibalas dengan ketawanya yang berdekah-dekah……

Kami bersama mereka yang lain. Menemani Helmi dan isterinya menari di tengah dewan ini. Di bawah gemerlapan lampu neon. Dan aku melihat wajahnya. Dia tersenyum. Senyuman yang indah. Comel. Lantas aku membalas senyuman itu. Dengan senyuman manis ku. Tiba-tiba dia merapatkan bibirnya ke telinga ku. Lantas berbisik…

“I love you………..”

15 comments:

Elros said...

OOHHHHHHHHHHHEEEEEEEEEEERRRRRRR..

at the wedding???!!

really??

confuse aku ngan dia tuh ..

In The Nite Garden said...

hmmm ramai gak peminat hang ekk ;p

kalau benci dan meluat sekali pun takkan sampai nak disepak-sepak mukanya.. dia pun manusia jugak. takkan hina sgt dia sampai nak disepak-sepak sebegitu rupa. kalau dia tue perempuan, dimanakah kredibiliti anda sebagai seorang lelaki yang terlintas dihati utk sepak muka seorang wanita, walaupun tidak dizahirkan dgn perbuatan??

hmmm very high imagination for this fiction ;p

daSetan_7 said...

Elros:
No comment.....

In The Nite Garden:
Awatnya aku nak sepak-sepak pompuan?

In The Nite Garden said...

like i said before a piece of "high imagination" (",)

PEACE BRO ;p

daSetan_7 said...

Thanx Hajah Mon.... ;p

In The Nite Garden said...

Part 2 please ;p

daSetan_7 said...

Aku takut kang ader lagi orang yang sensitif nanti.... ;p

In The Nite Garden said...

hulawehhhh ramai bebeno yg mengikut citer fiction ang ekk ;p

bila nk kuaq novel ni?? (",)

daSetan_7 said...

Insya Allah kalau tada aral melintang, tahun hadapan keluarlah novel saya yang pertama. But still tercari-cari title yang sesuai.

Any idea? ;p

In The Nite Garden said...

hmmm nnti aku pikiaq apa yg sesuai...

tp kalu aku bagi idea nnti jgn ler plak ang jerit kat aku KUANG AJAQ!!!!!!!!!!!!!

tak pasal2 nnti novel ang tajuknya HAJI JARUM CHOMOT ;p

daSetan_7 said...

Kuang ajaq ang!!! ;p

Saya Haji Chomellah. Haji Chomel lote. Hohohohohohohoho... (",)

In The Nite Garden said...

hmmm perasan la ang... dimata aku ang tetap chomot walaupun satu malaysia kata ang chomel ;p

daSetan_7 said...

Awatnya... Mata ang senget kaa... ;p

In The Nite Garden said...

mata aku rabun pasai tu aku tak nampak hehehhe

daSetan_7 said...

Dah tau rabun pakailah cermin mata. Tak pun pakailah contact lens ka. Hajah rabun btol... ;p