Monday, September 15, 2008

Buat Kita Semua

Khamis lalu, 11 September 2008, menandakan genapnya tujuh tahun peristiwa September 11 yang mana permata kebanggaan warga Amerika Syarikat, Pusat Dagangan Dunia (WTC) telah berjaya dirobohkan oleh mereka-mereka yang kononnya digelar sebagai pengganas dunia oleh pentadbiran George W. Bush. Namun hakikatnya sampai ke hari ini, kita tidak pasti sejauh mana kebenaran fakta tersebut. Terlalu banyak telahan dan andaian yang dibuat. Tapi kebenarannya agak sukar untuk kita pastikan. Baru-baru ini aku ada membaca tulisan John L. Esposito, Unholy War. Beliau ada menceritakan secara terperinci sejarah kehidupan Osama dari seorang anak saudagar yang kaya-raya hingga pengakhirannya menjadi seorang pengganas global. Pusing kepalaku. Aku tidak pasti adakah benar kenyataan tersebut. Malahan Esposito berhujah semua itu berlaku kerana fahaman fundamentalis radikal Wahhabi, ditambah dengan hubungan rapat beliau dengan beberapa tokoh radikal[??] Islam, yang antara lainnya ialah Dr. Azzam Tamimi, Dr. Syeikh Hassan al-Banna, Sayyid Qutb dan ketaksuban beliau terhadap fikrah (pemikiran) Ibn Taimiyyah.

Padaku, aku tidak berapa pasti sejauh mana keakraban hubungan bin Laden dengan tokoh-tokoh tersebut. Itu tidak dapat aku pastikan. Namun, apa yang aku benar-benar pasti ialah Wahhabi bukanlah fahaman fundamentalis radikal (rujuk penjelasan Syeikh Abdur Rahman as-Sudaisi, Imam Masjid al-Haram, dalam karya Abdur Rahman Momin, Islam and the West, New Delhi: Institute of Objective Studies), Dr. Azzam Tamimi adalah seorang ulama’ yang senantiasa mengajar dan menulis tentang peri-pentingnya kesederhanaan dalam kehidupan Muslim (rujuk al-Mujtama’ al-Islami, Beirut: Darussalam), Dr. Syeikh Hassan al-Banna menentang sebarang bentuk radikal dan sikap melampau-lampau dalam agama (rujuk karangan Sano Koutoub Moustapha, Biography of Muslim Scholars, Kuala Lumpur: IIUM Press) dan Ibn Taimiyyah tidak pernah, walau sekali, dalam karyanya yang amat banyak itu, menulis fahaman-fahaman ekstremis (rujuk tulisan Mohd Asri Zainal Abidin, Salah Faham Terhadap Ibn Taimiyyah, Kuala Lumpur: Penerbitan Pustaka). Oleh yang demikian, bulan lalu, ketika aku menghadiri syarahan Esposito di Universiti Malaya, aku secara peribadi ada berhujah dengan beliau tentang perkara-perkara tersebut. Dan aku berpandangan sumber rujukan beliau terlalu amat berat sebelah, lantas tidak mencerminkan sifat neutral seorang ahli akademik. Banyak karangan-karangan tokoh-tokoh tersebut tidak dirujuk secara terperinci, dan tulisan-tulisan yang bersifat simpatetik terhadap mereka tidak langsung diambil peduli. Kenapa? Walhal selama ini ramai yang mengatakan Esposito adalah seorang orientalis Barat yang senantiasa berhujah tentang Islam ‘dari dalam’. Pusing kepala ku.

Lalu, aku berhajat untuk menulis satu karangan untuk menerangkan salah faham tersebut. Perlu ingat, niat ku bukan untuk mempertahankan bin Laden, tapi untuk menerangkan bahawa Wahhabi bukan fahaman radikal, Azzam Tamimi, Hassan al-Banna, Sayyid Qutb dan Ibn Taimiyyah bukanlah tokoh-tokoh Islam yang menyebarkan fahaman-fahaman keganasan. Aku tidak mahu golongan muda Muslim seluruh dunia nanti, bila membaca tulisan Esposito, percaya akan fakta yang kurang tepat itu. Aku tidak nafikan, diantara mereka, ada yang bersikap keras dalam pandangan mereka dalam beberapa perkara. Contohnya Ibn Taimiyyah, dalam membahaskan keperluan jihad dan keadaan-keadaan yang memerlukan jihad dilaksanakan. Tapi beliau ada menegaskan bahwa dalam apa jua situasi, adalah menjadi I’tikad (pegangan) ahlus sunnah wal jamaah untuk tidak menentang kerajaan yang dipimpin oleh seorang yang masih mempercayai keEsaan Allah dan beriman kepada ajaran Muhammad s.a.w. Jelas pandangan yang menolak sebarang bentuk keganasan dan sikap melampau-lampau, dan jauh sekali berbeza dengan apa yang difahami dan dianuti oleh bin Laden (rujuk wawancara antara bin Laden dan wartawan al-Jazeera dalam tahun 2003 di laman web stesen televisyen tersebut). Namun, aku tidak pasti bila aku dapat menterjemahkan hajat ku ini. Agak sibuk, letih, malas (seperti biasa kerana itu sikap ku!!!), dan agak kurang fokus buat masa ini.

Pesan ku buat semua, zaman pasca 11 September ini menuntut kita semua agar lebih bersedia dari segala aspek. Jangan kita terlalu lalai dengan perkara-perkara yang tidak memberikan sebarang manfaat, baik kepada diri kita sahaja, mahupun kepada seluruh ummah. Zaman ini juga memerlukan umat Islam menguasai ‘ilmu pengetahuan dan teknologi, dimana kita terlalu amat jauh ke belakang jika hendak dibandingkan dengan masyarakat Barat. Sikap ta’asub terhadap hiburan, perkara-perkara yang melalaikan perlulah dibuang jauh-jauh. Minat untuk membaca dan mencari ilmu perlu ditanam dan dipupuk untuk mengelakkan umat Islam terus terjerumus dalam lembah kejahilan. Kata sarjana Amerika berketurunan Turki, Muhammad Fethullah Gulen “adalah sesuatu yang menyedihkan untuk kita menyaksikan umat Islam zaman ini terlalu terikut-ikut dengan budaya hedonism yang dibawa oleh Barat, lantas melemahkan daya intelektual mereka” (The Essentials of Islamic Faith, Berkeley, California: Mizan Press). Dan kata Saiyidina ‘Umar al-Khattab, “indahnya Islam itu terletak pada sifatnya yang melarang umatnya bertaklid, dan senantiasa menyuruh umatnya berfikir dan berta’akul” (Tarikh at-Tabari, Beirut: Darussalam).

Nota penghargaan:
Aku nak ucap terima kasih ler pada mika-mika yang telah wish besday aku last week.
To budakSetan7: Ken n Eve (lekas-lekas dapat baby tau!!), Vincent (biler nak masuk Islam??) n ‘Aisyah, Simon n Liz (mana keta kebal aku!!!), Jerry, Kelvin (thanx coz jadi orang pertama yang wish!!) dan Allysa (biler mau kawin???). Thanx ler coz tahun nie korang semua dah memenuhkan wardrobe aku tue. Korang nie duk pakat ke yang semuanya bagi baju nie?!!
Tak lupa gak thanx to M and Lisa for your wishes n gifts. Tingkayu banyak2!!
To enGENIUS, time kasih banyak2 for the giant kad tue. Aku tau tue musti idea taufiq kan. Hahahahahaha……
To RM, thanx ler for being loyal frenz selama ini. Hope u guys sihat-sihat saja!!
Dan tak lupa gak to SG-BITCHES: Kyle, Edmund, Hanif, Azhar, Iskandar, Eka, Fadhilah, Firdaus dan As. Thank you for the wish!!!! Biler korang mau turun KL?? N ada orang janji nak blanje aku makan kat Concorde kan. Sape yer? Kyle? Fadhilah? ;p
N yang lain-lainlah yang wish tue, time kasih daun keladi. Siapa lagi??? Hmmm. Ntah ler. Lu pikirlah sendiri (",)

No comments: