Saturday, April 17, 2010

Dingin Malam....


Tuhan…. Hari yang berlalu masih kosong, tanpa sebarang erti. Jalan yang dilaluinya penuh dengan ranjau, duri di sekelilingnya membuatkan dia lemah tidak bermaya untuk meneruskan perjalanan itu. Pun begitu masih digagahkan jua dirinya, walaupun hakikatnya jauh di sudut hati dia tahu yang jalan itu tiada pengakhirannya.

Malam itu langit cerah. Bersertakan angin sepoi-sepoi bahasa, berlalu dan bermain dengan anak rambutnya. Cuaca dan keadaan yang indah, nyaman, dan permai. Namun tidak se-enak jiwanya, yang terus bergelumang dengan pelbagai perasaan dan rasa. Racau dan kacau, mungkin itulah perkataan yang sesuai untuk mentafsirkannya…

“Hmmm…. Sampai bilalah kau harus menempuh perasaan sebegini Iff. Jiwa kau yang akan menderita. Tapi orang tidak tahu. Orang tidak pernah ambil peduli. Ko kena kuat Iff…..”
“Ko senanglah cakap Syah, tapi ada ko cuba faham perasaan aku nie? Aku tak pernah mintak semua nie lah Syah. Dia datang sendiri. Ko ingat aku tak waras ke, nak mintak benda-benda yang akhirnya aku tahu hanya akan merosakkan jiwa dan kebahagiaan aku sendiri??!!”

Secara tiba-tiba suasana menjadi tegang, dan tiada jawapan yang mampu diberikan untuk persoalan itu…

“Ya memang ko cakap ko tak pernah mintak. Tapi tue cakap mulut ko, cakap hati dan tindakan ko lain Iff….”
“Dahlah Syah, kalau ko datang sini just nak sakitkan hati aku, nak tambah beban aku, baik ko blah lah. Ko kawan aku Syah, dari kecil sampai besar. Ko tahu perangai aku, tapi bila aku macam nie, bila aku susah ko tak pernah nak faham perasaan aku, ko tak pernah nak cuba bantu aku. Malah ko selalu nak salahkan aku kan. Ko baliklah Syah…..”

Diam…. Tiada jawapan. Setenang alam sekeliling. Dan akhirnya dia berlalu pergi, meninggalkan temannya keseorangan….

No comments: