Sunday, April 26, 2009

Malam Itu.......


Angin berpuput bayu. Menerpa ke wajahnya. Terasa kedinginannya. Sedingin persekitaran itu. Dan dia keseorangan di situ. Mencari angin malam. Di puncak bukit, sambil menyaksikan keindahan lampu neon Bukit Damansara dan Bukit Kiara. Terpancar cahaya keindahan, keriangan. Bak pesta tahun baru umpamanya.

Syariff cuba membetulkan duduknya. Takut-takut kalau terjatuh. Ketika itu ada suatu suara menyapanya…….

“Haa you kat sini rupanya. Puas I cari you. Call Kasyah pun dia tak tahu….”
“Owhh…. Terkejut I. Ingatkan sape tadi. Ada apa cari I?”
“Why? I dah tak boleh dah cari you?”
“Haih… Come onlah Liz. I penatlah. And I malas dah nak bertekak dengan you…”
“You ingat I sukalah. You memang selfish. Pentingkan diri sendiri….”
“What??? I pentingkan diri sendiri?? Okaylah now you tell me, siapa yang pentingkan diri sendiri sampai tiba-tiba ajer hilangkan diri? Tak tinggalkan note ke, email ke, apa ke… Siapa??”
“You tak tahu ker your mom jumpa I and asked me to leave you? You tahu ker yang dia marah-marah I, cakap macam-macam kat I? Ader you tahu semua tue??”
“You ingat I tak tahu ke?? I tahulah….. Haih….”

Suasana sunyi seketika. Tanpa sebarang bicara. Masing-masing mendiamkan diri. Untuk meredakan suasana yang tegang sebentar tadi. Sambil cuba untuk menikmati suasana dingin malam itu.

“Okaylah I nak balik dah. Ada kerja nak buat.”
“Iff… I’m sorry…”
“It’s okay. Benda dah lama berlaku. Malas nak fikir.”
“But I still love you…..”
“Allysa, you dah nak kawin dengan Smith lagi dua bulan. You patut lupakan I and apa yang dah berlaku antara you and me. Ok?”
“Hmmmm……”
“I know it’s hard for you. Tapi you mesti ingat, you are going to marry him. Kalau you tinggalkan dia dalam keadaan macam nie, tak kesian ke dia? I know that he loves you so much Liz. And I know that dia akan jadi suami terbaik untuk you. I’m happy for both of you…”
“Tapi Iff…..”
“Dah. Jangan cakap apa-apa. Jom balik. He’s waiting for you. Nanti risau pulak dia. Jom…..”

Allysa kelu, tidak mampu bersuara lagi. Hanya menuruti langkah Syariff menyusuri taman dingin itu untuk pulang. Meninggalkan segalanya di situ……

12 comments:

In The Nite Garden said...

Lerrr.. Aku ingatkan dah abis kesah si syariff nih.. rupanya ader laei ;p

Dah dramatic balik ang nih huahuahua

Che underscore Lee said...

aku masih lost dgn kisah novel kau ni..

the anThropologist said...

Nite Garden:
It's only a story yang aku tulih time bosan-bosan :P

Che_Lee:
Erk... Apa yang lost nyer

Nite Garden said...

Story??? Hanya dikau yg tahu :D

the anThropologist said...

Yalah. Story :D

Nite Garden said...

Story mmg story. tp bila baca few times mcm true story hehehe

Hanya dikau yg tahu :D

the anThropologist said...

True story?? *konpius*

Nite Garden said...

Ehh why not ang compile sume cerita2 cereka ang nih n buat novel.. try test market :D

the anThropologist said...

Daripada buat novel baik cheq buat buku akademik :D

Nite Garden said...

Buek duo2 :P

the anThropologist said...

Baik Puan :D

fraises said...

actually....i suka sangat baca tis story....macm teruja pulak..keep on writing ......similarities to life huh *....* (Wink)