Wednesday, May 27, 2009

Mogok Lapar: Penjelasan Dr. Mohd Asri

Dalam Islam matlamat tidak menghalalkan cara (the ends do not justify the means). Apa sekalipun hasrat baik tidak boleh dihalalkan dengan cara yang tidak diterima oleh syariat. Mogok lapar adalah satu penyeksaan diri sendiri yang mempunyai ‘nilai ketidakcerdikan’ yang amat sangat.

Memang, pada zaman Nabi ia pernah dibuat oleh ibubapa kuffar Quraish bagi membantah anak-anak mereka menganut Islam. Namun itu adalah kebodohan kaum Quraish. Para Nabi a.s. dan pengikut mereka telah menentang berbagai sistem dan kezaliman, tiada seorang pun di kalangan mereka yang melancarkan mogok lapar. Allah tidak pernah mensyariatkan hal itu sama sekali.

Mungkin Gandhi pernah menjadi contoh dalam hal itu. Tetapi tidak para pejuang Islam. Jika ada pun seseorang berpuasa dengan cara yang diajar oleh Allah dan RasulNya. Bukan untuk membantah sesiapa, tetapi mendekatkan diri kepada Allah. Itupun dilarang ‘wisal’ dalam puasa, maksudnya berterusan tanpa buka setelah masuk waktu berbuka.

Malanglah, jika umat Islam terpengaruh dengan pendekatan yang bukan Islamic, bukan memperkenalkan kematangan pemikiran Islam. Jika seseorang mati dalam mogok lapar, ia termasuk dalam hukum membunuh diri. Ini seperti dalam hadis al-Bukhari, dalam sebuah peperangan, ada seorang pejuang telah berjuang dengan hebat sehingga dia dipuji oleh para sahabat. Nabi memberitahu mereka dia ahli nereka. Mereka hairan. Namun apabila diperiksa didapati dia membunuh diri kerana tidak sabar atas kecederaan yang dialaminya.

Dengan itu, bagi saya jika ‘pejuang mogok lapar’ mati dia termasuk dalam hadis ini. Orang politik mungkin menghalalkan apa sahaja untuk politik mereka, tetapi para pejuang prinsip hendaklah berpegang kepada prinsip tanpa mengira siapa pun.

Dr Mohd Asri Zainul Abidin, Lampeter, UK.

8 comments:

Nite Garden said...

Mogok lapar yer???

Aku nak buat mogok kenyang hehehe

the anThropologist said...

Hahahahahahah... No komen :D

Nite Garden said...

Aku selalu buat mogok lapar ni sebenaqnya iaitu bila aku nak berdiet... tapi tak penah berjaya pung hehehe

the anThropologist said...

Sapa suh mogok lapaq nak berdiet. Kalo nak diet kena makan berimbang ler :D

Nite Garden said...

berimbang? tk penah dengaq pun pktn nih. bkn seimbang ka?

cheq ada program diet baru.. namanya "attack the fat" hehehehe

the anThropologist said...

Saja nak guna term baru :D

Erk. Berkesan ker? :P

Nite Garden said...

aku kena cuba dulu baru le tau berkesan ker tak.

statement yg ke berapa kali aku pun tak tau la ;p

the anThropologist said...

Huahuahuahuahuahua :D